Het wandelen

Wachenheim, daar begon het.
Wijnproeven, dat leek mij wel, maar wandelen ... niks voor mij toch?
Maar ja, Jeanet had ineens wat deelnemers nodig voor een perstocht en ik hielp mijn oud collega van O&W graag bij haar nieuwe avontuur. We zagen de Pfalz op haar mooist, wat niets onderdoet voor een Toscana of Bohemen. De amandelbloesem bloeide stralend wit en ook dat was reden voor een wijnfeest in de dorpjes. Proeven deden we, langdurig, intens, uiterst informatief. En smakelijk. De toppers onder de wijnboeren namen de tijd voor ons, zelf deden ze dat, vol verhalen over hun ambacht, tradities, passie. Onderweg was er altijd weer een ‘Hütte’, waar het dorp en de Waldverein zomaar de eigen wijn en keuken serveerde.

Wandelen in de Pfalz, zelfs ik nota bene kon het en genoot er van. Ik kwam er vaak terug, in alle seizoenen. Direct na de Kerst bijvoorbeeld. In de Sonnenhof en dan sjokken rond de unieke Trifelsburcht in dat dramatische landschap. De verfijnde menu’s en wijnkaart, het leren in de keuken van Matthias bovendien. Hoe je druivenpitten-olie verstopt in je risotto, hoe mooi ook de rode Pfalzwijnen combineren met het eten.
We liepen langs oeroude wijngaarden als de Herrgottsacker en Meerspinne en dronken sublieme wijnen als de Fuchsmantel, Gerümpel en Kastanienbusch. Vaak Rieslings –en wat voor!-, maar ook prachtsoorten als Grauburgunder of St. Laurent. Geen wonder dat Louis Quatorze álles probeerde om de Pfalz in te lijven in zijn ‘douce France’.
Het is vlak bij ons om de hoek, een stukje ‘Herrgottsacker’, inderdaad.

P.G.Kroeger
Den Haag

WijnWandeltochten  » Wijnregio`s »