Mediterraan Oostenrijk, dat is Steiermark

Oostenrijk biedt een diversiteit in wijnen en streken om stil van te worden. Over de Steiermark zijn bij ons de skigebieden alleen bekender dan de drie wijngebieden, zelfs onder wijnkenners. Volgens ons ten onrechte! Klein en hooggelegen zijn ze te vinden ten zuiden en zuidoosten van Graz op de grens met Hongarije en met Slovenië. Een ware geheimtip voor een vroege zomervakantie.

Het landschap is typisch voor de uitlopers op de zuidkant van de Alpen en je voelt op je huid de zachte warmte al de mediterrane invloed. Deze vroege zomer concentreren we ons op het zuidelijkste gebiedje, de Südsteiermark, een Toscana in het groen vol glasheldere slanke Chardonnay en Sauvignon blanc, wat Zweigelt en elegante Spät- en Grauburgunders. Juist aromatische druivensoorten voeren de boventoon, die hier evenals de Chardonnay (sinds 200 jaar bekend onder de naam "Morillon") voldoende raffinesse ontwikkelen, zodat hier wijnen van grote klasse ontstaan. De wijnbouw is zo natuurlijk en bevallig ingevoegd in het landschap, dat Oostenrijk de wijnbouw hier voor alle tijden wil beschermen. Daarom heeft Südsteiermark in zijn geheel de status gekregen van Natuurpark. 

De wandelmogelijkheden zijn legio door het vrolijke heuvelland op 250 - 550 meter, waarvan de zuidhellingen begroeid zijn met duizenden wijnstokken. Lees hier de indrukken van reis-
journalist Hans Avontuur.

 

30.06 - 07.07.2013 Het mediterrane Zuiden van Oostenrijk, Ratsch bij Gamlitz,  € 995,-   
Of wilt u met eigen groep naar de Steiermark?

WijnWandeltochten  » Wijnregio`s » Steiermark  »