Franken

Het Frankenland is een wijnstreek in Noord-Beieren: de wijn in Bocksbeutels. Dat is een platbuikige ronde donkergroene flacon, die een beetje lijkt op een traditionele veldfles. Grote internationale roem genieten hospices als Bürgerspital en Juliusspital in Würzburg. Frankenwijn staat traditioneel voor droge wijn: fränkisch trocken. Dat is niet meer dan 4 gram restsuiker op een liter wijn. Ooit brachten drie rondtrekkende Ierse bisschoppen in de 7e eeuw de eerste wijn en het christendom hier naartoe. Franken ademt tot de huidige dag wijncultuur - en biercultuur! Het is bij uitstek het gebied met een hoogstaande tafelcultuur. Hier werd altijd al geraffineerder gegeten en gedronken. Voor een wijngebied ligt het heel noordelijk en oostelijk. Er heerst een uitgesproken continentaal klimaat met droge hete zomers, koude winters. De zuidelijke steile hellingen langs de slingerende rivier de Main en aan de westkant van het Steigerwald zijn echter goed beschermd tegen al te koude winden en geschikt voor wijnbouw. Iphofen is vaak het uitgangspunt voor de Frankentochten. Een sfeervol middeleeuws stadje in glooiend heuvellandschap, gekoesterd door puntgave muren, toegankelijk via stadspoorten. Wandelingen langs de Main, door de wijngaarden en de bossen. In oktober vallen de walnoten in je schoot. Een andere tocht naar Franken gaat naar Churfranken, de streek van Spessart en Odenwald direkt aan de rivier, het traditionele rode wijngebied tussen Wertheim en Klingenberg met zijn eigen Rotweinwanderweg.
Ter gelegenheid van het jubileum twee juweeltjes aan standplaats: Dettelbach, historisch wijnstadje aan de Main & Bamberg met werelderfgoed binnenstad.

09 08 - 16 08 2015 Bocksbeutel en Beugelfles: WijnFranken en BierFranken vanuit Dettelbach en Bamberg. Apart boeken voor wijn of bier is mogelijk.
Klik op de datum voor de reisbeschrijving.

WijnWandeltochten  » Wijnregio`s » Franken »