Bladzijde sturen ..


Boeking ...

Renaissance van La Route des Vins - Elzas op zijn best

19 tot 26 juli 2015
In 1997 waren we voor het eerst met een tocht in de Elzas met zo’n tien
enthousiastelingen, een week in Dambach la Ville. We werden gelukkig van de interessante proeverijen, bij de toen nog niet zo bekende André Ostertag in Epfig. Ook kwamen we langs bij Rémy Gresser in Andlau, inmiddels voorzitter van de Elzasser wijnboeren. André Riefel in Mittelbergheim, de onbetwiste tovenaar van de grand cru Zotzenberg, bracht ons bijna vanzelf zuidelijker, naar Rouffach, naar Niedermorschwihr en Bergheim.

30 topdomeinen hebben ons al die jaren laten zien wat er aan te pas komt om gezonde druiven te kunnen oogsten en te verwerken. Bij elkaar wel 80 proeverijen, steeds uitge-
lezen kansen je smaak uitvoerig te verkennen. Af en toe begon het erop te lijken, dat men hier in een wereld van Hans en Grietje zou blijven steken, terwijl omringende streken juist volop in modernisering hebben geïnvesteerd. Maar zie, de Elzas herrijst en dat is reden te meer deze favoriete wijnstreek 2015 in een jubileumzonnetje te zetten!

Standplaats
Aan de Route des Vins ontdekten we in Turckheim en Ribeauvillé precies die prettige kamers en toch in een historische context, met goede keuken uiteraard.
Turckheim:
***Auberge du Brand, 19 - 22 juli. Aankomst op de eerste dag om 15.30 uur in het hotel.
Ribeauvillé: *** hotel Du Mouton, 22 - 26 juli. Vertrek naar Nederland op de laatste dag na het ontbijt.
De afstand vanaf Utrecht bedraagt 625km.

Proeverijen
We wandelen naar de beste wijnen en laten u diepgaande ervaring opdoen met een breed repertoire aan smaken en geuren. Is het toeval, dat onze Elzasser favorieten nagenoeg alle biologisch of bio-dynamisch boeren? De smaak van beroemde grand cru wijngaarden beleeft nu een renaissance in de Elzas en u bent daar zelf getuige van.
Bezoek aan Cave Vinicole de Turckheim: een van de beste Elzasser coöperaties.
Bezoek aan Domaine Pierre Frick, Pfaffenheim: de vroegere groene politicus produceert sinds 1970 bio, 1981 Demeter, 1999 zéro sulfite voor een deel van de wijnen. Een proeverij met Pierre is altijd super spannend.
Proeverij met keldermeester Domaine Zind-Humbrecht, Wintzenheim: the best of the best
Bezoek aan Domaine Kientzler in Ribeauvillé: de wijnen puur, zuiver, elegant, complex en mineraal, kortom een genot om deze wijnen te proeven.
Bezoek aan Pierre Gassmann van Domaine Rolly-Gassmann in Rohrschwihr: ongedwongen in de schuur proeven van veel gulle volle wijnen, die goed kunnen ouderen.
Proeverij bij Marcel Deiss in Bergheim: meesterbrein van de Elzas, Deiss bewerkstelligde grote veranderingen voor 'grand cru', zette in één wijngaard weer gemengde variëteiten.

Wandelingen
Actief & lekker
Hoogteverschillen tot 450 meter
Katzenthal, Gueberschwihr, Eguisheim, Hunawihr. Daar wandelen door een schatkamer vol wijn, châteaux voor ogen, het verveelt geen moment. Wandelingen over de heuvels, door de bossen naar de imposante middeleeuwse burchten, naar vroeger het mondaine Le Hohwald, voorbij Notre Dame de Dusenbach, door de wijngaarden naar Bergheim en Riquewihr.  U heeft lichte bergschoenen nodig van het type trekking, een beetje conditie en een dagrugzakje. De wandelingen zijn af en toe even pittig, niet moeilijk. Over het algemeen is er om de twee uur gelegenheid voor een pauze. Wandeltijden 4 à 5 uur = 15-18 km.

Prijzen
Reissom vanaf € 1100,-  
Inclusief
- inschrijfgeld € 75,-,
- 3 x overnachting in Turckheim, 4 x in Ribeauvillé op basis van tweepersoonskamer,
- gratis internet en parkeren,
- rijkelijk ontbijt,
- 1 wijndiner van 5 à 6 gangen: elke gang begeleid door wijnen die u geproefd heeft in de           voorbije dagen, water en koffie,
- 6 uitvoerige wijnproeverijen in gesprek met de wijnboer of wijnboerin,
- transfers/openbaar vervoer conform het programma,
- BTW en toeristenbelasting,
- begeleiding en documentatiemateriaal.
Exclusief 
- € 10,- reisgarantiekosten,
- € 145,- toeslag eenpersoonskamer,
- heen- en terugreis,
- consumpties/maaltijden bij koffiepauzes, lunches en diners tenzij anders vermeld,
- verzekeringen.

Treinreizigers informeren naar spaar- en meereisprijzen, zie ook www.bahn.de/nl voor dienstregelingen van alle internationale treinen. Informatie van de NS is beperkt. Treinreis via Duitsland of Brussel-Zuid naar Straatsburg en Colmar, regionale trein naar Turckheim.

Aantal deelnemers: minimaal 6, maximaal 12 personen.      

WijnWandeltochten  » Wijnregio`s »