@WijnKronkeltje 11-17

De WijnKronkeltjes van Jeanet G. Bruining - WijnWandeltochten informeren over actualiteiten

 

 


Nooit uitgekeken

Ook na meer dan 25 jaar wandelen en proeven door 25 wijnstreken raak je niet uitgekeken. Generaties wijnmakers -en trouwens ook generaties wijnwandelaars inmiddels- volgen elkaar op, steeds valt er bij hen en met hen weer iets nieuws te ontdekken. Sommige streken doen er een tijdlang wat minder toe en andere komen opeens in volle kracht en pracht in de schijnwerpers te staan. Het is de kunst daar niet alleen oog én ook tong en neus voor te hebben, maar daar liefst net wat eerder bij zijn dan de goegemeente. Dat maakt het wel zo spannend!
Met deze insteek verkenden wij toch weer de zuidelijke Pfalz. Een gebied waarvan je denkt, dat je daar alles wel meer dan 1 keer zag of beleefde. En toch liep die verkenning uit op iets nieuws in een streek die ons zo vertrouwd is!
Deze zomer groeide die SüdPfalz-tocht zo uit tot successtory van het jaar. Alle reden om "wegens succes geprolongeerd" te zeggen. In 2018 kunt op erop rekenen dat we hem nog eens doen!
Datum: 13.06 - 17.06.2018


AltoAdige/SüdtirolHet gebied Castelfeder met z'n fraaie stadjes Auer/Ora, Montan/Montagna, Neumarkt/Egna, Salurn/Salorno. Verborgen charme in Neumarkt (links), wijndomeinen van naam en faam zoals tenuta Haderburg, Brunnenhof-Mazzon & Maso Thaler. Wandellandschap.

Zuidtirol staat al langer in de schijnwerpers, internationaal en bij de WijnWandeltochten meer dan 20 jaar. Deze dynamiek heeft zelfs verrassende uithoeken van dit berg-wijn-land bereikt. Eerder dit jaar konden we met hulp van IDM-Südtirol en de VVV het gebied rond de prachtige berg Castelfeder (op 300-550m) intensief verkennen, in september gingen we naar een nog veel minder bekende streek.
Nu trokken wij door de hooglanden en weidegebieden van Völs am Schlern/Alpe di Siusi (Seiser Alm) op ongeveer 900m, deel van het gebied bij 't wat koelere Eisacktal.
Zo‘n combinatie van het warme zuiden met het tegen de Dolomieten aanschurkende Schlerngebied vormt de basis voor weer iets nieuws in een vertrouwd gebied.  Zo ontstond een nieuwe WijnWandeltocht met boeiende contrasten in een van onze lievelingsgebieden. Wij doen de première in 2018.


Datum: 29 juni tot 8 juli 2018
(Van links naar rechts) Bergdorp 17km van Bolzano: Völs aan de voet van de Schlern, Dolomieten. Wijnlandschap met uitzicht op de bekende Rosengarten. Völs is vijf wijnboeren rijk, enkele sinds jaren met 3 glaasjes in Italiaanse wijngids Gambero Rosso.

Rond wijn is er altijd nog meer

- Oogst Oktober is van oudsher de wijnmaand, al vervroegt zich de oogstperiode dit jaar bijvoorbeeld in de Pfalz en Kaiserstuhl met meer dan 2 weken. Ze begon al op 30 augustus en was half oktober helemaal klaar. Zo vroeg als niet eerder tevoren. Ik heb een filmpje voor u van de oogst op de steilste wijnhelling van Duitsland aan de Moezel. Daar zeg je op het eind “petje af“! 

- Passie voor wijn Eerder dit jaar verscheen van Dieter Willich een artikel  in BOUILLON MAGAZINE over vooraanstaand biologisch-dynamisch wijnmaker Joseph Umathum aan de Neusiedler See (Burgenland). Op elke vraag een antwoord dat getuigt van visie en kennis. Het tijdstip van snoeien dat de energie op verdere groei van de druiventrossen concentreert, zijn levende archief van gezonde oude druivenstokken. De aanplant van een nieuwe wijngaard - planten en geheugen. Fascinerend ook zijn initiatief UMDenken voor jong talent in de agrarische sector. 

- Pepernoten Een originele wijnsuggestie ten tijde van Sinterklaas kapoentje, Gooi wat in m'n schoentje, Gooi wat in mijn laarsje, Dank u Sinterklaasje.

- Kersttijd Groene takken met rode versiering, muziek, lebkuchen, kaarsen, de kribbe in de stal èn Glühwein, dàt is de kerstmarkt. Ik vond voor u deze Geheimtipps, een lijst met de meest sfeervolle kerstmarkten op rijafstand. Let wel per plaats op de data. Veel genoegen, als u gaat!


Met het oog op 2018

Nieuwtje vooraf
We komen als een en ander in kannen en kruiken is -om in wijntermen te blijven- in 2018 met meer WijnWandeltochten, meer nieuwe plekken in vertrouwd gebied. U heeft alvast een eerste indruk en een paar data. Het volgende @Wijnkronkeltje bevat het complete programma.
Ik verheug me op u en zie uit naar uw reactie!


Hartelijke groet,

Jeanet Bruining
WijnWandeltochten
070-3620707