@WijnKronkeltje 03-17


De WijnKronkeltjes van Jeanet G. Bruining - WijnWandeltochten informeren over actualiteiten

 


Bij de Jonge Generatie in Südtirol is het volop voorjaar

Sinds twee weken stijgt de temperatuur in de bergen van Zuid-Tirol overdag al tot 22°. Op de zuidhellingen van de Alpen bloeit de lente al. Tijdens mijn WijnWandeltocht van eind mei op de Ritten boven Bolzano is er daarom kans een keer de bloei van de wijnstokken te beleven. Wijnbloesem geurt, heel subtiel. U kunt er bij zijn tijdens de week voor Pinksteren.


 


Langs bij Jonge Generaties op middeleeuwse wijnhoeve


12e eeuw

Ga mee terug naar de oorsprong van de wijnen van deze heerlijke streek. Bijvoorbeeld met de middendertiger Christian Plattner op zijn website www.waldgries.it van het wijndomein Ansitz Waldgries, een voormalige kloosterhoeve uit de 12e eeuw aan de voet van de Ritten. Hieronder ziet u Waldgries zoals wij als lentewandelaars het zullen zien opduiken bij onze tocht.
Wijndomein Ansitz Waldgries, St.Justina 2, Bolzano/Bozen


13e eeuw

De jonge generatie werkt ook op de Rielingerhof en is daar thuis op een 13e eeuwse hoeve. Matthias Messner weet van zijn grootvader in welke vervallen toestand hij ooit die wijnhoeve heeft gekocht. Het kleinste gat in het huis was de voordeur! Kijk nu heel 21e eeuws, hoe de familie er boert: www.facebook.com/rielingerhof. Meerdere generaties zorgen voor het reilen en zeilen van het boerenbedrijf, inclusief Buschenschank. Een insider uit Südtirol roemt de Rielingerhof als hèt adres voor gezond eten.


Mos Maiorum

Op bezoek bij Bernhard Pichler en zijn Messnerhof gaan we zien hoe hij oude druivensoorten in ere weet te houden. Sinds 2003 is hij daarmee aan de slag gegaan. Zijn kunst is het vandaag oeroude variaties van de geliefde, maar soms ook wat alledaagse Vernatsch tot nieuw leven te wekken. Nauwelijks meer te vinden druiven als G’schlafne, G’salzne en Edelschwarze vinden we bij Pichler. Zowel hij als die druiven zijn een tikje apart! Zijn wijn uit deze druiven is de cuvee Mos Maiorum, oftewel volgens de wijze der voorvaderen. De jonge generatie slaat dus een brug tussen het Südtirol van de middeleeuwen naar de durf van vandaag.

 


28 mei - 4 juni 2017

Wilt u ook langs deze jonge generaties op hun eeuwenoude wijnhoeven?
WijnWandeltocht 28 mei tot 4 juni 2017, u leest hier het programma.
De eerste 3 aanmelders vangen € 50,- korting.

 


Tot ziens op deze WijnWandeltocht Oude Paden - Jong Talent!
Hartelijke groet,
Jeanet Bruining