@WijnKronkeltje 02-17

 

De WijnKronkeltjes van Jeanet G. Bruining - WijnWandeltochten informeren over actualiteiten
foto Annelies Nuijten

 

Dit jaar doe ik twee gouden oude uit de ruim 25 jaar WijnWandeltochten, maar met een twist: Oude Paden, Nieuwe Talenten. Want de wereld van de wijn staat nooit stil. Generaties volgen elkaar op. Zowel bij de liefhebbers van wijn en van wandelen, als bij de makers van de wijn zelf.  
Er komen dan ook een tocht naar de altijd weer boeiende en verrassende Pfalz en een tocht naar het wijnparadijs op de Ritten, Südtirol. En we gaan daarbij op avontuur, naar nieuwe namen en gezichten, naar Kellermeister waar ik nog niet eerder met groepen langs was geweest.

 


Blij met bitters

Gelukkig ben ik niet de enige die nooit genoeg krijgt van wat men in Alto Adige weet te maken. De sommelier van Rijks, het restaurant dichtbij de Nachtwacht, kan daar ook met smaaak over vertellen. Als het aan hem ligt, staan goede Champagne, Pinot Grigio uit Südtirol en rode Loire wijnen altijd bij hem op de wijnkaart. Waarom juist die druif uit die streek? Sommelier Erik Smit kent geen twijfels: “Mooi verfrissend en door de meer dan aanwezige bitters te gek met heel veel gerechten.“ Hij durft deze pinot daarom  „een allemansvriend“ te noemen in Winelife.  
Sluit die vriendschap dan met mij dit voorjaar in Alto Adige/Südtirol tijdens een nieuwe ontdekkingstocht over oude paden naar die frisse Pinot Grigio en frisse berglucht.

 


Proeven rond de Ritten

Wie zijn die nieuwe talenten waar wij tussen 28 mei en 4 juni op bezoek gaan? Twee om u vast uit te dagen hier. Als eerste gaan we in het kleine wijndorp St Justina aan de voet van de Ritten, mooi boven Bolzano, ons melden bij een 12e eeuws Ansitz, half herenhuis, half versterking dus. Daar werkt Christian Plattner aan de Waldgries wijnen en bereikt daarmee de hoogste kwaliteit. Hoogste tijd dus om hem te leren kennen en bij hem te komen proeven.  
Nog een nieuwe naam is die van Florian Unterthiner in Atzwang en dat ligt wel even wat klimmen op de Ritten waar wij verblijven. In het Weingut Ebner zorgt hij voor witte en rode wijnen, maar niet veel collega-wijnboeren kunnen zeggen dat zij de Vernatsch Cup wonnen. Als dat niet nieuwsgierig maakt…. 
Ga mee op Oude Paden naar Jong Talent: 28.05 – 04.06.2017. U vindt hier meer info en achtergronden en hier kunt u zich meteen aanmelden, nu het nog kan!


Druif van het Jaar

Wie Weissburgunder zegt, zegt Pfalz. De Pinot Blanc, zoals deze druif misschien beter bekend staat, heeft in 2016 een topjaar beleefd, zo melden de kenners nu al. Om dat extra in het zonnetje te zetten is voor 2017 juist de Weissburgunder uitgeroepen tot de “druivensoort van het jaar“.  
Als er ooit een goede reden was om naar de Pfalz te gaan, dan dus dit jaar! En ook hier is mijn motto Oude Paden, Nieuwe Talenten. Want al ken ik de Pfalz al meer dan 30 jaar als een waar wijn- en wandelparadijs, ik laat me keer op keer weer daar verrassen en vind er bij elke tocht nieuwe namen en wijnboeren die nieuwe dingen durven en doen. 


Verken de jonge garde

Deze zomer gaan we paden langs naar zulke verrassingen in de SüdPfalz, rond Maikammer en de Kalmit, de hoogste berg in deze streek vol bossen van het Pfälzerwald en burchten uit vele eeuwen. De jonge garde van de wijn verenigt zich in Young Generation, vaak gevormd in Geisenheim, het  Wageningen voor de wijn. U vindt hen ook hier. Zo gaan we in Klingenmunster verkennen bij Andreas Porzelt die mee mocht doen aan het talentenprogramma van de Duitse wijnelite van de VDP.  
Kom dus mee weer nieuwe mensen en hun wijn in de Pfalz te ontdekken. Mijn WijnWandeltocht zal plaatsvinden van
30 juli tot 6 augustus 2017. Meer info vindt u hier en daar kunt u zich meteen aanmelden, nu het nog kan.


Nog meer weetjes?

1.      Wildgroei en chaos in de wijngaard moet je vermijden, daarom snoeien wijnboeren hun druivenstokken in de koude maanden van het jaar. Een beetje vorst is het optimale weer voor deze klus. Rheinhessen laat op z’n promotiewebsite zien, hoe dat gebeurt.
2.      Actueel wekelijks culinair nieuws brengt Anne-Wies.NL. Ik vond er al allerlei interessante tips over evenementen waar ik graag naar toe ging.  
3.      In de Amsterdamse Beurs van Berlage kunt u op 25 en 26 februari naar een chocoladefestival


Hartelijke groet,

Jeanet G. Bruining
WijnWandeltochten