@WijnKronkeltje 08-14

De WijnKronkeltjes van Jeanet G. Bruining - WijnWandeltochten informeren over actualiteiten


Zeitgeist Riesling 

Riesling maakt inmiddels deel uit van onze Zeitgeist, dankzij de bekendheid van Duitse wijnen bij de restaurantprofessionals en de populariteit ervan bij de liefhebber. 

En toch leven er nog zo veel vragen voor heel wat van die liefhebbers. Wat voor wijnland is Duitsland eigenlijk? Is daar alleen maar Riesling te vinden? Ze zeggen, dat Spätburgunder en Pinot Noir dezelfde wijn is. Klopt dat? Is die daar ook lekker? En hoe zien de wijngaarden er uit? Zijn die wijngaarden er een beetje mooi als landschap? Kennen ze er nog andere lekkere druivensoorten? Gaat u mee op zoek naar antwoorden?


Oktober: Moezel & Baden

Bij uitstek vinden we die in de wijnwandeltochten die we in de maand oktober organiseren. Een heerlijke maand ook wanneer het in wijnstreken zo zacht en zonnig kan zijn:
  8 – 12 oktober Riesling aan de Moezel, proeven van ca. 50 wijnen
17 – 24 oktober Spätburgunder in Baden, proeven van ca. 75 wijnen
Elke dag hoor je tijdens zo'n tocht van een topwijnboer of wijnboerin wat de smaak uitmaakt, wat de kwaliteit 'maakt'
van Riesling, Pinot Noir of Pinot Blanc. De proeverijen zijn uniek en speciaal samengesteld voor deze gelegenheid.
Je trekt mee tijdens wandelingen in het fraaie rivierenlandschap van de Moezel, in Baden in lichtglooiend berg- en vulkaanlandschap. De lunch en het diner zijn voorbehouden aan natuurlijke, regionale specialiteiten van de streek.
Je doet veel persoonlijke ervaring op met Duitse wijn.
Een ieder die normaal gezond en een beetje fit is, kan de wandelingen aan.
Aanmelding en informatie bij Jeanet Bruining, WijnWandeltochten, info@wijnwandeltochten.org. 
Informatie tocht Moezel  http://www.wijnwandeltochten.org/299.html.
Informatie tocht Baden http://www.wijnwandeltochten.org/300.html. 


Pinot Noir-Spätburgunder

Pinot Noir, pinot nero, Blauburgunder, Spätburgunder, verschillende namen voor dezelfde druivensoort.
Het centrum van de Spätburgunder ligt in het zuidwesten van Duitsland in Baden. Bijna Elzas, bijna Zwitserland.
Baden wordt als enige in Duitsland ingedeeld bij Franse wijnstreken in een aparte klimaatzone. Een paradijsje voor de liefhebber van pinot gris, pinot blanc, pinot noir. Een verrassing voor de Rieslingliefhebber.

 

Duitsland is met 23.000 hectare de grootste producent van Riesling, de VS volgt met 4.500 hectare als tweede grootste. USA heeft echter bijna zoveel Pinot Noir als Duitsland Riesling heeft!  Toch is de nummer 3 wereldwijd voor Pinot Noir uitgerekend Duitsland achter de onbetwiste nummers 1 en 2, Frankrijk en Amerika.
Duitse wijnboeren verkopen voor meer dan de helft hun wijn rechtstreeks aan de klant. Steeds vaker komen jongere consumenten langs, op zoek naar kwaliteit. Het is de informatie die ze tevergeefs zoeken in supermarkt of discounter. Mensen willen weten over wijn. Je krijgt op een Duits wijndomein zo goed uitleg. Geen enkele proeverij op een WijnWandeltocht is daarom ooit dezelfde en elke keer neem je daar weer iets nieuws van mee.


Nog zijn er op beide tochten plaatsen vrij. Reserveer gelijk!

 

Aanmelding en informatie bij Jeanet Bruining,  info@wijnwandeltochten.org,  t 070-3620707  http://www.wijnwandeltochten.org/299.html en via http://www.wijnwandeltochten.org/300.html.   

 

Tot ziens bij een mooi glas Riesling wanneer we in Trier of op de Kaiserstuhl zitten na te zomeren!

 

Jeanet Bruining