@WijnKronkeltje 04-14

De WijnKronkeltjes van Jeanet G. Bruining - WijnWandeltochten informeren over actualiteiten
En zo ziet het er in de Pfalz dit vroege voorjaar uit in de wijngaard. Zoveel blad op 15 april is veelbelovend voor de komende jaargang vinden ze bij Weingut Georg Mosbacher. “Een goed wijnjaar is altijd een vroeg jaar“.


Beste vakantiewijnstreek

De reissite Zoover(punt)nl heeft de Pfalz ontdekt als een van de beste vakantiestreken voor de wijnliefhebber. Nederlanders waarderen dan wel Frankrijk met de Elzas en Bourgondië op 1 en 2, maar direkt na Zuid-Afrika komt Rijnland-Palts al op de 4e plaats.
Rijnland-Palts heeft door zijn veelzijdigheid altijd een plaats in ons wijnwandelprogramma. We weten de gezellige wijnplaatsen aan grote en kleine rivieren te vinden. Dit jaar pronken wij met het Ahrdal, de Pfalz en –met gelijk 2 tochten- de Mosel. Wijnlandschappen met een mooi 'middelgebergte' geven net dat plezierige vakantiegevoel. Het uitzicht verveelt nooit, er is altijd wel een bocht of een burcht in zicht. En de houding 'een mooi glas wijn hoort er gewoon bij' is er aangeboren, zoals bij ons karnemelk bij de lunch…..
Er zijn nog plaatsen vrij in deze topstreken op WijnWandeltochten in de zomer en de herfst. We hebben alvast wat foto’s om u lekker te maken.
20 tot 24 juli Pfalz: De beste wijngaarden en hütten, boek nu
8 tot 12 oktober Mosel : Wijnhellingen in en rondom Trier, boek nu


Weimar en Koningsdag

Ons koningshuis heeft ook wijnmakers in de familie. Heeft u zich dat gerealiseerd? Natuurlijk bij familie in Duitsland. Het Weingut van de Prinz zur Lippe in Sachsen is gelegen aan de Elbe heel prominent vis à vis van de Dom van Meissen. Een tweede 'Oranje' wijndomein gaat schuil achter het Weinhaus Weimar. Op een heuvel voor de unieke cultuurstad lagen al jaren zo’n 18 ha historische wijngaarden braak. Met zijn hoge aanzien als mecenas voor de wijnbouw en succesvol wijnproducent werd Prins Zur Lippe aangezocht voor dit projekt. Onze koning kan terecht trots zijn op zijn familie. En dan is daar nog Sophie van Weimar, een Oranje prinses, het jongste kind van koning Willem II en konigin Anna Pavlovna. Sophie wijdde zich na de kinderen voor de rest van haar leven aan Goethe, aan de uitgave van zijn volledige werk.
Weimar & Sachsen zijn dit jaar een wijnwandelvakantie waard, zie alvast de foto’s.  We kunnen heel beperkt nog voor korte termijn 2 eenpersoonskamers aanbieden. Boek uiterlijk op Koningsdag.
8 tot 15 juni Weimar & Sachsen: Wijn tussen Goethe, rotsen en wereldkunst, aanmelding mogelijk tot 27 april, boek nu.


Città del Vino, stad van de wijn

Die eretitel kan toch alleen maar gaan naar Bolzano/Bozen? Een echte wijnstad als hoofdstad van Zuidtirol. Wanneer je de Brennerpas over  bent, weet je het meteen, je bent in het Zuiden! De wijngaarden van Bolzano liggen dan al gauw voor het grijpen op vijf groene heuvels, het gebied van St.Magdalena, Gries en de Bozner Leiten, die langzaam overgaan in het wijndal van de rivier de Adige/Etsch richting Merano. Zie alvast de foto’s. Voor de WijnWandeltocht tussen Bolzano en Merano van deze zomer zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.
27 juli tot 3 augustus Zuidtirol: Beroemde cantina’s en hun spel met de natuur,
boek nu.


Middeleeuws borrelen

Middeleeuws borrelen, historische proeverijen in Alkmaar op 3 mei en 13 juni a.s.
Manon Henzen (Eetverleden.nl) en Mariella Beukers (Wijnkronieken.nl) laten in een informele sfeer kennismaken met een aantal lekkernijen en wijnen uit de middeleeuwen, net zoals kunstenaar Jacob Cornelisz. van Oostsanen (ca. 1475-1533), zijn familie en zijn clientèle die genuttigd zouden kunnen hebben. Je proeft vier wijnen en vier bijpassende hapjes; zij vertellen ondertussen meer over eten en drinken rond 1500. Ze illustreren het verhaal met een digitale presentatie.
Locatie: Cultuurcafé van Stedelijk Museum Alkmaar.


Ik wens u een goede zomer en tot ziens!Jeanet Bruining
WijnWandeltochten