Geheimtip

Nieuwe datum 13.06 - 17.06.2018 The Young Generation
Het bijna grootste wijngebied van Duitsland ging decennia lang gebukt onder het motto onbekend is onbemind.
Nu staat de Pfalz, in het bijzonder de zuidelijke Pfalz meer in de schijnwerpers dan ooit.
De jonge generatie is uitstekend opgeleid, heeft ook stage gelopen bij interessante bedrijven in binnen- en buitenland. Die getalenteerde Junge Winzer en Winzerin maakt dus zelf excellente wijn, wanneer de generatiewisseling een feit is. Zij kennen de druiven van hun streek door en door. Smaakvariatie die ontstaat door een andere bodemsoort vinden zij spannend, juist geschikt om er elk een eigen wijn van te maken! Stel je een Riesling voor, die is gegroeid op zand, op klei of op kalk. Proef met ons het verrassende verschil.
Boek deze tocht voor het te laat is.

Heb je belangstelling buiten het hoofdseizoen voor een iets langere WijnWandeltocht aan de voet van de Dolomieten? Kijk dan de reisbeschrijving 29.06 - 08.07.2018.
Voor stevige wandelingen én culinair plezier.

Tussen Rijn, Pfalz en Hunsrück ligt het gave wijngebiedje NAHE. Click voor de reisbeschrijving op de datum 21.05 - 25.05.2018.
Dank voor je nieuwsgierigheid!

 

 

Onder de kerstboom

Ter gelegenheid van Kerst doe ik een cadeau bij u onder de kerstboom. Ik ben benieuwd of u de twee reizen vóór 28 januari 2018 heeft gevonden.
Feestelijke groet aan alle vrienden van de smaak,
  
Jeanet Bruining

 

 

25 jaargangen


In 2015 het 25e wijnwandelprogramma!

Op 30 juni opnieuw een jubileum-overzichtsproeverij, dit keer in Bolzano met 20 jaargangen WijnWandeltochten in Südtirol: Trentino - Alto Adige. Laat het snel weten, als u er bij wilt zijn: info(at)wijnwandeltochten.nl.

Naast 5 jubileumtochten en een Masterclass Bijzondere Bieren & Rauwmelkse Kazen stond er al op 22 mei in Frankfurt een overzichtsproeverij op stapel met bijzondere Duitse wijnen over die hele periode van 25 jaar.
Lars Daniëls, PERSWIJN schreef hier over: Ik wens je veel plezier toe, meer dan verdiend. Prachtige line up ook, geniet ervan en succes.

29 maart 2015 Masterclass

Rauwmelkse kazen in ultieme combinatie met echt bier

 

In 1991 begon ik met de tochten onder de naam "Wijn- en Bierwandeltochten door Duitsland".
In het 25e jaar weet ik intussen, dat je een wijnliefhebber een keer een Aha-Erlebnis moet geven,
want anders trekt 'ie zijn neus op voor bier.
Voilà: Rauwmelkse kazen en ambachtelijk bier, voor de ultieme combinaties.

Le goût du terroir, de smaak en de geur die van de bodem komt, is niet iets alleen voor het genot van wijn.
Neem van mij aan, goût du terroir vindt u ook in kaas en in bier. Maar dan moet het wel rauwmelkse kaas en ambachtelijk bier zijn, in kleine hoeveelheden gemaakt. We hebben Betty Koster van Fromagerie L'Amuse,
de nummer 6 in de Top-10 beste kaaszaken van Europa (Wall Street Journal) en de nu al internationaal prijs-
gekroonde jonge brouwerij Jopen bereid gevonden deze Masterclass in het jubileumjaar apart voor ons te geven.

Het zijn ambachtelijke rauwmelkse kazen die kaasaffineur Betty Koster overal ter wereld direct bij de producent selectioneert voor de top van de gastronomie en bijzondere kaaszaken, ook voor L'Amuse in IJmuiden/Amsterdam.
Het zijn ambachtelijke biersoorten op basis van middeleeuwse recepten van een kleine Haarlemse brouwerij.
Betty heeft de ultieme combinaties bij elkaar gezocht. Net zoals Sergio Herman dat doet in zijn nieuwe restaurant
in Antwerpen, geselecteerde speciaalbieren als begeleider van gerechten.
Wat wilt u nog meer aan Aha-Erlebnis?
Kleine proefglaasjes met uitleg over steeds weer 2 kazen en het ene bijpassende bier.
Alleen al het verhaal bij die 12 kazen.....

De kosten voor de masterclass bedragen € 60,- per persoon, bij 2 personen € 100,-, bij 3 personen € 145,-.

U proeft 12 kazen en 6 biersoorten. Zondag 29 maart 2015. Aanvang: 15 uur, einde 18 uur
Aanmelding noodzakelijk bij
Jeanet Bruining, t 070-3620707, info(at)wijnwandeltochten.nl.
Tot ziens in Haarlem!

Jeanet G. Bruining

 

 

25e wijnwandelprogramma


In 2015 kom ik met het 25e wijnwandelprogramma! Dit biedt u en ons een jubileum en we werken nu al vast met een lijst van 6 pleziertjes naar een veelomvattend geheel. Doet u mee?
Een van de ideeën is een overzichtsproeverij met bijzondere Duitse wijnen over die hele periode van 25 jaar. Maar wat dacht u van iets dergelijks met bijzondere Elzasser wijnen, een met Italiaanse Zuidtiroler wijnen en een met bijzondere Oostenrijkse wijnen de periode dat wij met u die streken hebben bezocht? Steeds in het land, de streek zelf, steeds op
een bijzondere plek die meer dan wijnbelevenissen belooft. En natuurlijk steeds in aanwezigheid met een of meer toonaangevende, enthousiaste wijnboeren.
Voor Duitsland zou die plek wel eens een paar dagen Berlijn met zijn hippe wijnscène kunnen zijn of Frankfurt am Main dat midden tussen de mooiste streken ligt: Rheingau, Rheinhessen, Bergstraße, Franken, Nahe, Pfalz. Deze eigenzinnige stad, zo knus als Den Haag en Europees centrum kent 's avonds een ruime keus aan wijnbars en wijnrestaurants, alles op loopafstand.

Natuurlijk wil ik voor 2015 zo veel wensen als maar mogelijk zijn van u en andere wijnwandelaars tot een feestprogramma omtoveren. Wilt u mij uw persoonlijke wens laten weten, dan geeft u nu al het mooiste jubileumcadeau! WijnWandeltochten, het ging niet vanzelf en het werd een blijvertje. Ik begon destijds wankelend in het leven en zocht ruikend en proevend antwoord op de niet alledaagse uitdaging van een lange periode niet kunnen lezen na een ongeval. Dat er zoiets spannends uit kon voortspruiten, wie had dat gedacht?

Wensen en ideeën die bij ons binnenkomen, maken goede kans dat ze als WijnWandeltocht in 2015 waar gaan worden. Druk gelijk op de e-mail knop en meld vrijelijk uw wensen en ideeën!

Jeanet Bruining


Zondag 6 april
Loop binnen bij DEN HAAG OVER DE KOOK in het Carlton op de hoek Sophialaan - Zeestraat. Links het Panorama Mesdag. Rechts het Vredespaleis. Goed bereikbaar te voet via het Noordeinde, vanaf de kust via de Scheveningse Weg. Tram 1, bus 13, 22 en 24, halte Javastraat of Vredepaleis.
Ik geef wijn een gezicht, bewandel met u andere wegen naar een goed glas wijn! WijnWandeltochten is aanwezig op DENHAAGOVERDEKOOK.

12 januari Smaakmakende wijnreizen in Het Reis Café

Het Reis Café is een nieuw initiatief en brengt reisliefhebbers in contact met kleinschalige reisorganisaties en met elkaar. Thuisbasis is de sfeervolle reisboekhandel Pied à Terre in Amsterdam. Tijdens deze middag geven vijf organisaties een flitspresentatie wijnreizen, zo ook WijnWandeltochten. Na de korte presentaties is er alle gelegenheid om verder te praten over de reizen. En dit alles onder het genot van onze favoriete wijnen.   
Zin om te komen? Reserveer dan gelijk je stoel, s.v.p. rechtstreeks bij Het Reis Café. Tot ziens bij Pied à Terre!


Het verhaal achter Württemberg

Een nieuwe zomer, een nieuwe wijnstreek, maar aloude topkwaliteit. De WijnWandeltocht naar Württemberg van de voorbije weken heeft ons direct doen smaken naar meer, ook nu al voor het programma van 2014. Wandelt en proeft u in gedachten en verbeelding vast mee? Lees het verhaal

 

11 augustus 2013

Kaiserstuhl, daar kun je zeldzame vogels zien zoals hop of bijeneter, vlinders en salamanders. In het voorjaar zeldzame orchideeën. Maar nu, in de volle wasdom van de zomer hangen er pralle druiven in de wijngaarden, wachtend op nog meer warme zonnestralen. Rijping is hun deel, we zien steeds meer kleur en proeven meer zoet, het zoet van rijk rijp fruit. Dit kun je alleen meemaken in de laatste weken voor de oogst. Dus eind augustus.
28 augustus tot 1 september 2013, Kaiserstuhl, de locatie is verplaatst van Oberrotweil naar Endingen.

24 juli 2013
Ik kijk terug op een uitstekende en aangename wijnwandeltocht (Württemberg 14-21 juli). Prima tochtgenoten. Het wijndiner overtrof mijn stoutste verwachtingen. Fijn dat je de komende jaren onberispelijk door het leven kunt gaan. Met uitzondering van de Genossenschaft uitgelezen kelders en wijnboeren. Adelman en die jonge jongen hebben de meeste indruk achtergelaten. De veelheid en variatie van de eerste proeverij ook. En genoeg en gevarieerd gewandeld. Afkoelen is er in NL niet bij. Gisteren was het ook hier 34/35 graden, en dat terwijl ik vrijwel aan een groot (IJ)meer woon.   J.E.B. per e-mail

19 juni 2013
1. Boek vandaag de WijnWandeltocht Württemberg van 14 tot 21 juli, de laatste plaatsen
2. Zomertochten aan de rivier
- Rheingau 28 juli tot 1 augustus, boek nu!
- Krems aan de Donau 7 tot 14 augustus, boek nu!
3. De locatie op de Kaiserstuhl is verplaatst van Oberrotweil naar Endingen, Gästehaus Trahasch
4. We hebben maar één woord voor een WijnWandeltocht in het juiste seizoen en voor de echte bergwandelaar:
ZUID-TIROL. In Noord-Italië van 22 tot 29 september. Let op: de aanmelding sluit op 15 juli.

Tot ons plezier lees je van alles in een buitenlandse krant over de WijnWandeltocht aan de Bodensee eind juni:
www.schwaebische.de/region/bodensee/meersburg/stadtnachrichten-meersburg_ 
www.suedkurier.de/region/bodenseekreis-oberschwaben/meersburg/info/Fuer-W

 

ScienceGuide, Cultuur: Mach mit!

18 april Dag van de Duitse Taal. Een rijke, een mooie, vaak diepe taal. De taal van de grootsten, van Kafka en Rilke uit Praag, van Mann uit Lübeck. Met ScienceGuide kunt u langs de Bodensee extra genieten daarvan. En dat ook nog met bijzondere wijnen. Lees verder

Het laatste nieuws opReisGids.nl

opReisGids.nl - Al het nieuws over reizen en vakanties
5 april 2013 Met het voorjaar eindelijk in aantocht wordt het tijd om er weer actief op uit te gaan. Voor wie dat graag te voet doet en zich bovendien goed vermaakt met een lekker glas wijn is een wijnreis met 'wijnwandelaar' Jeanet G. Bruining een aanrader. Haar jaarprogramma voor 2013 biedt een aantal mooie klassiekers en ook twee bijzondere nieuwe wijnwandeltochten Rheingau en Württemberg ... Lees verder
 

WijnWandeltochten gaan tot de bodem

WijnWandeltochten presenteert haar tochten op 23 en 24 januari op de BioVak in Zwolle, stand DE 194.
Wijnwandelen, een ijzersterke combinatie van genieten van tong tot teen.
Het wandelen en het proeven zijn kostelijk, verrijkend en uitdagend.
Dicht bij de natuur.
Het motto van WijnWandeltochten 2013 is daarom “Wijn: smaak en bodem”.
Onderweg gaan we samen ontdekken hoe eenzelfde wijn smaakt van verschillende bodems. De beste wijnboeren onderstrepen de eigenschappen van de bodem in hun wijnen.  
Voor de dagelijkse proeverij tijdens de wandeltocht bezoeken we topbedrijven die werken op  basis van evenwicht met de natuur, veelal biologisch, steeds vaker biologisch dynamisch. We ontdekken met hen de oorsprong van de wijn, daar waar wijn ontstaat, in de wijngaard!  
Probeer het eens, bijvoorbeeld in het groene voorjaar in Zuid-Tirol.    

U vindt ons
5 en 6 januari 2013
op de Vakantiebeurs Amsterdam, Beurs van Berlage

Zondag 25 november 2012 van 12-16 uur   De Culinaire Zondag te Den Haag
12.00 uur Voorproefje op de Wijnen van de WijnWandeltochten 2013: Wijn, smaak en bodem
Locatie: Brasserie Buitenhof
Aanmelding: 070-3620707 of bij de Brasserie 070-3453819  
PS: Sportief beginnen aan de Culinaire Zondag met een oude bomenwandeling
10.30 uur
 Te voet langs levende Haagse monumenten, vertrek hoek Passage-Gravestraat
 

 

Hier heb je iets aan bij keuze in een restaurant, de super en je eigen keuken

Oogst aan de Moezel

Jan-Paul Driessen heeft als enige Nederlander een wijndomein aan de Moezel waar hij sinds enkele jaren drie wijngaarden bewerkt op de Steffensberg, de ene helling steiler dan de andere. WijnWandelaars bezochten zo'n held van de helling dit jaar eind april. Met uitzicht op de Steffensberg liet hij ons bovenop de tegenoverliggende berg drie droge wijnen van zijn Weingut Drei Wines proeven.
Benieuwd als ik was hoe de oogst is begonnen, vroeg ik het hem.
Hij is optimistisch over de jaargang 2011 in zijn twee berichten!

22 september 2011
"Ook aan de Moezel zijn we intussen begonnen met het plukken van de Riesling druiven. Op 21 september, het is vroeger dan ooit! Door het schitterende, droge en bovenal zeer zonnige voorjaar is in 2011 alles vroeger. De bloei, het uitschieten van de ranken en het rijp worden van de druiven. De capriolen van het weer in de afgelopen weken leek toch het meest op een ritje in de achtbaan van een slecht pretpark: van extreem hoge luchtvochtigheid met temperaturen van tegen de 30 graden tot en met een hagelstorm met mandarijn grote hagelstenen en alles wat daar tussen ligt, kwam langs. Intussen waait de wind weer uit de goede richting en blijft het verregaand droog met zon en lage temperaturen in de nacht. Ideaal! Ik verheug me intussen weer over de mooiste tijd van het jaar.
Na veel werk, wat slapeloze nachten, lastige beslissingen en de grilligheden van de natuur, lopen de eerste liters vers gepers druivensap weer uit de pers.
De meeste Riesling druiven hangen nog aan de stok en worden langzaam rijper en ontwikkelen nu de mooiste aroma’s. Wat ons betreft mag het nog wel even zo blijven, het liefst nog een week of drie. Dan kan de jaargang 2011 nog wel eens voor fantaschtisch mooie wijnen gaan zorgen." 

8 oktober 2011
"Sinds de start van het druivenplukken hebben we aan de Mosel het perfecte weer voor onze druiven: de zogenaamde “Altweiber-Sommer” Dé perfecte eindsprint voor de zeer goede jaargang. ‘s-Ochtends is de vallei met al zijn wijngaarden en kleine dorpjes volledig gehuld in dikke mist. Tweehonderd meter boven de rivier schijnt volop de zon. Na enkele uren, afhankelijk van de wind, verdwijnt de nevel als “sneeuw voor de zon“. Dan krijgen onze Riesling druiven dat wat ze nodig hebben…. Koele nachten, zonnige dagen en boven alles géén regen. Dan drogen die aangeslagen druifjes in en zodoende bieden ze binnen de druiventros ruimte voor de gezonde exemplaren.
Het plukken gaat langzaam maar gestaag. De weersvoorspelling zorgt voor ontspanning. Plukken in kortebroek en T-shirt, ‘s middags lunch in de wijngaard, kortom een heerlijke herfst voor mens en druif. Tussendoor wordt er zelfs een dag niet geplukt in afwachting van nog mooiere druiven. De zuurtegraad blijft mooi stabiel, zodat de Riesling straks wel zijn verkwikkende touch heeft. Het mostgewicht ligt steeds rond de 90 graden Oechsle. De vorming van prachtig aroma wordt met de dag mooier. Intussen is ca. 80% geplukt en zijn de temperaturen gedaald.
De weersvoorspelling voor de komende weken ziet er ook goed uit. Dus ook het laatse deel van de pluk 2011 zien we vol vertrouwen tegemoet!"
Jan-Paul Driessen, Drei Wines (wordt vervolgd)

 

Wijn is synomiem met variatie

Wijn is synomiem met variatie – en hetzelfde geldt voor dit februarimagazine. Alleen al vanwege de zeer diverse wijntips. Die lopen uiteen van betaalbare Bordeaux tot eveneens betlaalbare Australische creaties, terwijl ook lekkere wijnen worden gepresenteerd uit het Franse Rhône-dal, het Kaapse Stellenbosch en Swartland, de walsenstad Wenen, het groene Gascogne, het verre Nieuw-Zeeland, de zonnige Provence en minder bekende Spaanse regio’s. Smakelijk lezen.~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~                                                                   Wijnwandeltochten worden al jaren georganiseerd door Jeanet G. Bruining, die stap voor stap haar medereizigers door mooie wijngbieden leidt en naar hele goede wijnproducenten. Voor dit jaar heeft ze twaalf routes uitgezet, van eind april tot en met eind oktober. Een van de mooiste – en smakelijkste – is die door het schitterende Südsteiermark, ook wel het ‘Toscane van Oostenrijk’ genoemd. Dit dankzij vele heuvels, veel natuurschoon, een rijke regionale keuken en kostelijke droge wijnen (de tocht is gepland van 3 tot 10 juli; zie de foto). Bovendien gaat Jeanet in en rond Wenen wandelen (11 tot 18 september), alsmede in de noordelijke Elzas (29 mei tot 1 juni), in het romantische, onbekende Duitse gebiedje Hessische Bergstrasse (13 tot 17 juli) en in andere aantrekkelijke regio’s. Loop haar gehele programma maar eens door op www.wijnwandeltochten.org.     ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~    
bron: www.hubrechtduijker.com Actueel Maandmagazine februari 2011
Met dank aan Hubrecht voor zijn vriendelijke woorden. Ik ben al jaren fan van zijn magazine!

Interview Dagblad De Pers 15.02.2011

Persbericht Vakantiebeurs 2010

Vakantiebeurs 2010, Utrecht 12 januari 2010

20e editie WijnWandeltochten
Vooroplopen tussen wijn en heuvels in Duitsland

Onder de keur aan wandelvakanties in Duitsland bieden de WijnWandeltochten een juweeltje.
En dat in 2010 voor de twintigste keer!
Met ervaring, creativiteit en een persoonlijke kleur zet Jeanet Bruining de oorsprong van de wijn in het middelpunt
van de wandeltochten. Daarin loopt ze in 20 jaar steeds voorop, zo onderstreept bijvoorbeeld de erepresident van VDP.Die Prädikatsgüter, Michael Prinz zu Salm-Salm. 
Duitsland staat als bestemming in het jubileumjaar met 9 wijnwandelvakanties prominent op het programma. Want natuur- en wandelland Duitsland brengt niet alleen goede wijn voort, het kent ook vele creatieve wijnboeren en innovatieve koks. Wie in Nederland kent ze al? Tijdens de WijnWandeltochten komen de deelnemers precies bij hen in hun kelders en keukens terecht.
Er zijn wijnwandelvakanties van 4 - 8 dagen. Een aantal is met elkaar combineerbaar. Gedurende die dagen en tochten proeven de deelnemers tot 35 c.q. 75 uitstekende wijnen van goede wijndomeinen. Het zijn informatieve uurtjes spannende wijncultuur temidden van de plekken waar de wijnen hun oorsprong kennen.
Zo nebenbei doet de groep van 6 tot 12 mensen allerlei verrukkelijke ontdekkingen. Ervaringen en ontdekkingen die je mee neemt ‘naar huis’.    
Mei
Pfalz  tegenover Heidelberg: onuitputtelijke wijnkelders van hoogste kwaliteit.
Ahr vlakbij Maastricht dit ongeëvenaarde rode wijngebied met Rotweinwandelroute.
Mittelrhein de onvergetelijke Loreley temidden van burchten, riesling en altijd die Rijn.  
Juni

Franken ambachtelijk bier in Beieren, ter ere van het jubileum een BierWandeltocht. 
Juli
Franken beroemd om zijn silvaners, heerlijke heuvels, creativiteit in tafelcultuur en barokke kunstschatten. 
Augustus
Sachsen en Saale-Unstrut wijnontdekking rond Dresden en Weimar in het opbloeiende Oosten.  
September
Nahe wijnen aan de Rotenfels, hoogste rotswand ten noorden van de Alpen bij Bingen.
Rheinhessen eens de wijnstreek van Jan Modaal, nu van Message in a bottle. 

Voor informatie, jubileumbrochure of beeldmateriaal Jeanet G. Bruining  t: 070-3620707,
e: info@wijnwandeltochten.org www.wijnwandeltochten.org  
NB: Bij publicatie wordt toezending van een link of bewijsexemplaar op prijs gesteld!    

 

 

Liefhebbers voor bijzondere druiven

Ook wilde zwijnen zijn verfente liefhebbers van wijn uit het Ahrdal. Nou ja, van de druiven, die nog geoogst moesten worden. Dit bleek weer eens eind vorig jaar in de wijngaard "Altenahrer Eck", waar een groep wilde zwijnen in het holst van de nacht verlekkerd 1400 druivenstokken leegvrat. Dat is 2,5 ton aan druiven! De bekende Winzergenossenschaft van Mayschoß had de druiven extra laten hangen in afwachting van strenge vorst. Pas als het gedurende 7 uren
7 graden vriest, mogen de druiven in bevroren toestand worden geoogst èn geperst, om er vervolgens die zeldzame (en kostbare) "Eiswein" van te maken.
Het wild was de plukkers voor.
Het gerenommeerde VDP-domein Deutzerhof viel eenzelfde lot ten deel in diezelfde nacht. Zij misten de druiven van ook nog eens 600 stokken.
Nu staat wild standaard op de menukaart van de regionale gastronomie. Maar of wijnboer (en jager) Wolfgang Hehle van de Deutzerhof net zo van zijn gekoesterde druiven geniet, wanneer hij ze verstopt in een mooi stuk vlees van dat wilde zwijn op zijn bord heeft? Je kunt het hem persoonlijk vragen eind mei of begin november 2009. De wandeling langs de steile "Altenahrer Eck" is een van de hoogtepunten van de WijnWandeltocht: Bourgogne in Duitsland.
Bericht geplaatst: 27.02.2009

WijnWandeltochten  » news » Nieuw »